Over ons

Wij zijn Eric en José de Vries, in 2004 zijn wij verhuisd van Wijk bij Duurstede naar het prachtige Strijenham, een gehuchtje dat hoort bij het schitterende plaatsje Poortvliet op Tholen in Zeeland. Onze voortuin bestaat uit de mooie Oosterschelde en onze honden kunnen hier fantastisch uitgelaten worden.

Hoe het begon

De eerste Cane Corso kwamen wij in 1992 tegen en we waren op slag verliefd. We hebben toen heel internet afgestruind, maar konden maar heel weinig over het ras vinden. Wat we wel vonden was een Amerikaanse Hondenencyclopedie waar de Cane Corso in beschreven stond. Maar omdat de Cane Corso in die tijd nog niet FCI erkend was, en wij ook niet wisten of dat uberhaupt ooit zou gaan gebeuren hebben we hem even uit onze gedachten gezet. Immers in die zelfde tijd werd in Nederland de Pitbullwet ingesteld en wij wisten dat een Cane Corso zonder stamboom hoogstwaarschijnlijk ook onder die wet zou vallen. Daarom richtten wij onze aandacht weer volledig aan onze Staffordshire Bullterriers waarvan we ons eerste nest spoedig zouden verwachten.

In 1996 kwam Eric via zijn werk de Cane Corso weer tegen. Dit keer in Nederland bij Freddie Eleonora. In datzelfde jaar in november is de Cane Corso officieel FCI erkend geworden en in februari 1997 werd het eerste nest in Nederland geboren. Uiteraard was daar een pup voor ons bij: Luna genaamd. En nog geen 2 maanden later zat Eric al voor de 2e keer in Italië om onze tweede Cane Corso op te halen. Dit keer een teefje van een jaar oud, Maia. Maia bleek zwanger te zijn en in mei 1997 werd in Nederland het 2enest Cane Corso’s geboren, ditmaal bij ons thuis. Nog onder onze oude kennelnaam: Goliath’s Warrior.

De Passie

En onze passie was gewekt en in dat jaar besloten wij ook onze zomervakantie te wijden aan een cursus Italiaans, 4 dagen in de week gingen wij drie maanden lang, in Utrecht naar school en thuis probeerden wij alleen maar Italiaans te praten. We keken veel naar RAI Uno, de Italiaanse televisiezender, en huurden vaak Italiaanse films. In diezelfde tijd ontstond ons idee voor onze kennelnaam: Chiaro E Tondo. Letterlijk betekent dat ‘stralend en rond’ en het staat  voor het Italiaanse gezegde: ‘ergens voor de volle 100% achter staan’. En dat past precies bij ons fokbeleid. Wij willen volledig achter onze Cane Corso’s staan, niet alleen wat betreft gezondheid, maar ook zullen we er alles aan doen om te zorgen voor zo rastypisch mogelijke honden en die ook nog een echt Cane Corso karakter hebben.

Omdat wij rastypischheid hoog in het vaandel hebben staan, gaan wij meerdere malen per jaar naar Italië en andere Europese landen,  om daar nieuwe/andere bloedlijnen te zoeken en contacten te leggen met andere fokkers. Ook introduceren wij andere fokkers in Italië om zo gezamenlijk ons doel te bereiken. Startende fokkers in Nederland trachten wij te ondersteunen met onze kennis. Ook hebben we met een aantal fokkers de site www.ikwileencanecorso.euop gericht en www.canecorsoraduno.com.

Beide hebben het doel om met elkaar in contact te komen en ervaringen uit te wisselen over de Cane Corso en welke problemen we tegen komen, om zo te zorgen dat ons ras zo gezond mogelijk blijft.

Ook werden we lid van het SACC, de Italiaanse Rasvereniging en daarmee ook lid van de ENCI, de Italiaanse kennelclub. Vandaar dat u de logo’s van deze verenigingen in ons logo terug vindt. Ook werden we lid van enkele andere buitenlandse rasverenigingen.

De teleurstelling

In de jaren volgend zouden wij nog vele teleurstellingen moeten verwerken, zo hebben wij diverse honden gehad met zeer slechte heupen, enkele waren zelfs zo slecht dat wij de honden op jonge leeftijd in moesten laten slapen.

Daarnaast hebben wij geleerd dat er helaas ook lijnen in Italië te vinden met slechte karakters, honden die zeer terughoudend zijn naar vreemden en naar andere honden, tot zeer angstige honden toe. Aangezien dit erfelijke factoren zijn fokken wij absoluut niet met deze honden..

Wel hebben wij door deze ervaringen de diverse bloedlijnen uit Italië en andere landen goed leren kennen.

De Cane Corso Club

Samen met Freddie Eleonora en Pauline van Hartskamp besloten we in 1997 de Cane Corso Club op te richten om nog meer voor het ras te kunnen betekenen. Ons eerste evenement was al snel een feit, de Raduno in België, waar enkele tientallen Cane Corso's aanwezig waren. In augustus 2000 zijn we officieel toegetreden tot de Vereniging Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Lange tijd waren waren de enige officiële rasvereniging voor de Cane Corso buiten Italië. Thans zijn er gelukkig in meerdere landen rasverenigingen en wordt er hard gewerkt aan de samenwerking tussen deze verenigingen, om op deze manier meer kennis uit te kunnen wisselen.

Jarenlang was Eric voorzitter van de club en draaide José het clubblad en de website. Omdat we regelmatig in Italië waren voor onze kennel, en ons netwerk van fokkers en liefhebbers zich verder en verder uitbreidde, kon de Cane Corso Club Nederland hier ook gebruik van maken, en lukte het zeer regelmatig Italiaanse keurmeester te mogen ontvangen op de evenementen van de rasvereniging. De club draaide goed, het clubblad kwam regelmatig uit en er waren 3 evementen per jaar. In 2006 besloot Eric de voorzittershamer door te geven aan een volgende generatie. De club was inmiddels gegroeid tot een respectabele club, met een aanzienlijk aantal leden. Het laatste evenement was de internationale Raduno waar meer dan 160 honden aan deelnamen.

De Kampioenen

In de loop der jaren hebben we ons daar ook zeker al in bewezen. Maia bewees zich zowel in Italië als in Nederland en werd al snel Nederlands kampioen, en later ook nog Luxemburgs Kampioen, in 2002 werd ze zelfs Clubwinnaar van de Cane Corso Club Nederland. Maar ook zijn wij de fokker van de eerste in Nederland gefokte reu die het Nederlands Kampioenschap behaalde: Délano, die nu inmiddels zelfs de eerste buiten Italië gefokte Cane Corso reu is die Wereldkampioen werd. Zijn zoon, Agusto (ook door ons gefokt) werd Jeugdwereldkampioen. Ook de eerste in Nederland gefokte teef die het Nederlands Kampioenschap behaalde staat op onze naam: Molina. Meer van onze resultaten vind u bij de honden zelf en bij de kampioenenparade.Ons toppertje momenteel is Federico die in Maastricht 2006 in de erekeuring op de 2e plaatst eindigde, uniek voor de Cane Corso in binnen- en buitenland. Zarathustra volgde zijn voorbeeld in Bleiswijk in de puppiegroep, daar werd zijn 3e geplaatst in de eindkeuring. En onze eigen fok Chiaro e Tondo Cayu Virginia evenaard de resultaten van Zarathustra. En ook Italiaans Kampioen, Chiaro e Tondo José's Queen is door ons gefokt. Langzaamaan begint de Cane Corso in Nederland (h)erkend te worden en aanzicht te krijgen.

Onze honden en onze pups

Onze honden groeien in en om het huis op. Onze pups hebben tot rond de 3 weken een eigen ruimte met hun moeder en leren daarna langzaamaan omgaan met de andere honden en komen dan ook in de woonkamer en in onze tuin. Ook maken de pups in die periode kennis met de bench en met allerlei andere huishoudelijke zaken. Zindelijkheidstraining gaat vaak van een leien dak omdat ze het gedrag van de andere honden in de roedel overnemen.

Om de pups zo goed mogelijk op te voeden zult u bij ons meestal maar 1 nestje tegelijkertijd aantreffen. Maar omdat in een roedel de teefjes gelijk loops worden, en we toch ook rekening willen houden met de leeftijd van de teefjes, komt voor dat u 2 nestjes bij ons aantreft. We hebben dan nog alle tijd om de pups voldoende te socialiseren, José is full-time met de honden bezig, en alle dagen thuis. Daarnaast hebben we altijd hulp van goede vrienden, die het leuk vinden om mee te helpen. 

In de periode tussen de 4 en de 8 weken krijgen onze pups ook diverse soorten voedsel aangeboden. Dit omdat maagjes en de darmpjes van de puppen aan zoveel mogelijke soorten hondenvoeding te laten wennen. Onze puppen groeien standaard op op Royal Canin, zo beginnen we de moeder, als ze zoogt te voeren met Royal Canin Starters. Een brok die later ook gegeven wordt aan de puppen. Maar voordat de puppen op brokjes over gaan krijgen ze van ons startersmouse van Royal Canin. Dit om de maagjes te laten wennen aan vaste voeding. Daarna gaan ze over op de Starters. Als ze eenmaal goed kunnen kauwen krijgen ze Royal Canin Giant Puppy, een brok die ze kunnen eten tot ze zo ongeveer 8 maanden oud zijn.

Wij importeren regelmatig nieuwe honden om onze bloedlijnen vers te houden.

Inmiddels hebben wij ook vele honden geëxporteerd naar het buitenland, u kunt ze aantreffen in Suriname, Bonaire, Curacao, Nigeria, Denemarken, Spanje, Finland, Duitsland, België, Italië, Zweden, Amerika en Engeland, Noorwegen en zelfs is er een pup van ons te vinden in Thailand en in Egypte. Ook zijn wij trots dat onze honden inmiddels ook in Italië te vinden zijn en daar meedraaien met de Italiaanse honden op de show en in de fokkerij.Inmiddels hebben wij door ervaring geleerd dat bepaalde lijnen betere/gezondere/rastypischere puppen geven dan andere lijnen. Dit mede dankzij de kennels waar wij mee samenwerken in Italië en die ons de mogelijkheid bieden om met betere honden te fokken. Een van deze kennels is de kennel van Mariano Di Chicco: Della Porta Dipinta, uit welke kennel o.a. 3-voudig wereldkampioen Chéno voortkomt. Via deze kennel hebben wij altijd de mogelijkheid om te kiezen uit passende, zeer rastypische reuen en teven en kunnen wij fokken met honden die afstammen van de toonaangevende Dyriumbloedlijnen. Deze lijnen hebben al in Italië bewezen zeer rastypische honden te geven.  Tevens werken wij samen met de bekende Italiaanse kennels Degli Elmien Dei Re Di Roma. En zal binnenkort onze eerste della Corte degli Olivi haar intrede doen in onze kennel. Maar ook werken wij samen met kennels in andere landen, waaronder Sarka en Radek in Tjechie, van de Corso of Bajer kennel en Jo en Marc in Engeland van de Boleyn Cane Corso's.

De leefruimte

De puppieruimte

Wij hebben groep van gemiddeld 8 honden in huis, met als roedelleidsters Fleur en Babs. Omdat we niet alle 14 honden in huis kunnen houden, leven er ook een aantal in een aparte leefruimte. Deze moeten we zowiezo hebben om bijvoorbeeld loopse teefjes gescheiden te houden van reuen, of honden die niet zo goed met elkaar kunnen. Bovendien hebben we dan ook de mogelijkheid om in bijzondere gevallen, een herplaatser op te vangen. Omdat de Cane Corso een actieve hond is, zult u ze ook regelmatig buiten aantreffen. Onze leefruimte bestaat uit kennels waar de honden met z'n 2-en of 3-en vertoeven. Ze hebben ieder hun eigen plekje. Uiteraard mogen ze ook lekker bij ons op de bank liggen, of in de speelweide spelen. U wordt vaak uitbundig begroet als u bij ons binnenkomt. Op deze manier houden wij het contact met de honden zoals wij dat graag willen. Houdt u daar rekening mee als u bij ons op bezoek komt.

Een blik op het pad dat naar de speelweide leidt. 

Wij wandelen graag met onze honden, gaan met ze naar speciale hondenuitlaatplaatsen in de omgeving waar ze met andere honden kunnen spelen en ook leren zwemmen. Zo leren ook onze pups niet alleen met onze eigen honden om te gaan, maar ook met honden van andere rassen. Inmiddels hebben wij er een tweede ras bij, de Chihuahua, een grote hond in een klein lijfje die heel erg leuk samenleeft met de Cane Corso. Als training wordt met de volwassen honden regelmatig gefietst.

De show

Onze honden zult u ook op de nationale en internationale shows in binnen- en buitenland aantreffen, samen met ons uiteraard. Omdat wij ervan uit gaan dat men op eigen vakgebied het beste presenteert, laten wij onze honden ook voortbrengen door een professionele handler, Kristy Leest. Om Kristy te leren kennen kunt u het beste hun eigen site bezoeken. Tevens worden onze honden inmiddels door een 2e handler geshowd, Patricia Kooiman, is een grote hulp voor ons tijdens het showen van onze honden. Een prettige bijkomstigheid is dat wij hierdoor ook meer tijd kunnen besteden aan de vele bezoekers die wij op de show mogen ontvangen.

Op dit moment zijn we niet vaak op de show te vinden. Dit komt omdat we niet meer zo achter het showgebeuren staan. We zien het ras hierdoor veranderen, waar we niet blij mee zijn.

Onze opleiding

Door de liefde van de hond hebben wij in de loop der jaren zoveel mogelijk cursussen gevolgd om zoveel mogelijk over de gezondheid, het gedrag, de voeding, de opvoeding en de erfelijkheid te leren. Een kort overzicht treft van onze opleidingen treft u hieronder: